Til toppen

Båtbatterier

 

Bly-syre marine kombinert start og forbruksbatteri (Dual)

Dual batterier har tykkere plater og tåler mer utlading enn et vanlig startbatteri. Dersom du bare har ett batteri i båten som skal dekke både start og forbruk er dette et godt valg. Pass bare på at du sparer nok strøm til å få start til du skal hjem igjen.  Pass også på at du ikke tapper batteriet for langt ned, dual batterier ødelegges også dersom de utsettes for mange dyputladinger eller om de tappes ned mer enn 40-50%.

 

Egner seg til: Kombinert start og forbruksbatteri til båter med begrenset forbruk når motoren ikke går, og som forbruksbatteri i kombinasjon med separat startbatteri. Et godt valg til baugpropellere, kraftige ankervinsjer.

Fordel: Tåler bedre dyputlading

Ulempe: Vekt. Begrenset levetid ved dyputlading.

 

 

AGM start og forbruksbatterier

Dette er også bly-syre batterier. Syren er ikke flytende, men bundet i en glassfibermatte (Absorberende Glass Matte). Syren kan ikke renne ut, og batteriet tåler mye krengning og kraftige vibrasjoner. Levetiden på et AGM batteri er betydelig lenger enn et standardbatteri, og det tåler godt å bli dyputladet. AGM batterier kan brukes både til start og forbruk. AGM batteriene tåler inntil 70% utlading. Med et AGM batteri kan du spare vekt ved å velge et mindre batteri i forhold til vanlige batterier siden det tåler å belastes mer.
 

Egner seg til: Seilbåter (krenging), startbatteri til motorer med krav til høy CCA, forbruksbatteri som tappes mye før det lades opp igjen.

Fordel: Gasser ikke ved lading, trenger ikke å stå i ventilert rom. Tåler bedre dyputlading.
Ulempe: Pris.  

 

 

AGM spiral startbatterier

Dersom lav vekt og tåleevne er viktig kan du velge et spesialisert AGM startbatteri med spiralceller. Batteriet tåler ubegrenset med krenging, og er ekstra motstandsdyktig mot slag og vibrasjoner.

Egner seg til: Ideelt til moderne store utenbordsmotorer som krever mye startstrøm. Hurtiggående båter og RIB’er hvor man ønsker å spare vekt eller hvor batteriene skal tåle mye slag og vibrasjoner.

Fordel: Høy CCA i forhold til vekt. Tåleevne.
Ulempe: Pris

 

 

Litiumbatterier – LiFePO4

Et sterkt alternativ til forbruk, med ekstreme egenskaper. Tåler å tappes helt ned uten å ta skade, altså kan du halvere batteristørrelsen eller doble kapasiteten i forhold til et standardbatteri med samme vekt. Litium batterier har betydelig lengre levetid enn et vanlig batteri.

Batteriene tar ikke imot lading ved temperaturer under null grader. De må også sikres mot overlading. Batterileverandørene har løsninger for dette, sørg for at du kjøper batterier med innebygd BMS (Battery Management System), og ved behov også løsning for å holde batteriet over null grader.

I båt anbefales den sikreste varianten, et LiFePO4 batteri, hvor det er benyttet jernfosfat som katodemateriale.
En annen ting man bør ta hensyn til er at LiFePO4 batteriet svelger unna det meste av ladingen inntil det er fullt. Det vil si at et vanlig bly/syrebatteri ikke får mat før LiFePO4 batteriet er fulladet. Dersom du tapper ned forbruksbatteriet og kun kjører korte turer, så er det en fare for at startbatteriet etter hvert får for lite strøm.

De fleste LiFePO4 batterier er ikke egnet som startbatteri.

Egner seg til: Seilbåter hvor det kan være lang tid mellom hver gang man lader. Forbruksbatterier i større båter hvor man ligger lenge i uthavn og har stort strømbehov. Forbruksbatteri i båter hvor det er ønske om lavest mulig vekt.

Fordel: Lades raskt opp. Tåler dyputlading. Lav vekt i forhold til kapasitet.
Ulempe: Pris. Har behov for strøm til oppvarming av batteriet når det er under null grader. 

 

 

Batteribanker

Det mest aktuelle i båt er parallellkoplede batterier hvor man beholder samme spenning, men øker tilgjengelig kapasitet (Ah -Amperetimer). Batterier som er koplet sammen skal alltid være av samme type, alder og kapasitet.


Ladespenning ved 25 grader C.

Vanlig bly/syre startbatteri: 14,8 V
AGM batteri: 14,4 V
Li-Ion batteri: 14,4 V (Avhenger av type og produsent, sjekk spesifikasjoner)
Kravet til ladespenning øker ved lavere temperaturer.
 

Samtidig lading av forskjellige batterityper:

Kjøring med motor: Det går som oftest greit å kombinere startbatteri av vanlig type med et AGM eller LiFePO4 forbruksbatteri, men med noen forbehold. Dersom man kjører korte turer, og har tappet forbruksbatteriet mye ned mellom hver gang motoren kjøres, så vil startbatteriet få for lite lading. Grunnen er at AGM batteriet vil suge til seg det meste av det dynamoen leverer. Dette gjelder i enda større grad for enkelte typer LiFePO4  batterier som har svært lav indre motstand, og høy mottakelighet for lading helt til det er fullt. Dersom man i hovedsak kjører lengre turer er ikke dette noe problem, før eller siden blir AGM eller LiFePO4  batteriet fullt, deres indre motstand øker og ladespenningen kommer til et nivå hvor også startbatteriet får sitt. Utfordringen kan også løses ved hjelp av en DC til DC omformer med 2 separate utganger som lader batteriene hver for seg, eller med et voltsensitivt relé.

Landstrøm: 

Bruk en lader som er tilpasset batteritypen som skal lades. AGM og LiFePO4 batterier skal ha litt lavere spenning, laderen bør derfor kunne stilles inn slik at den egner seg til disse batteriene. Bruk en såkalt intelligent lader, som forstår batteriets ladetilstand og som justerer spenningen i takt med behovet. Laderen må være konstruert for å være tilkoplet over lengre tid, dvs. at den automatisk går til vedlikeholdsmodus når batteriet er fullt. Det er viktig at laderen har temperaturkompensasjon, kalde batterier krever høyere ladespenning enn varme. Hver batteribank bør lades separat, enten med egen lader til hver ladekrets, eller en lader som har flere separate utganger. 

 

Batteriovervåking

 

CTEK har en elegant og rimelig løsning for å overvåke tilstanden til batteriene via din smarttelefon.