Skip to main content
Til toppen

Hvilken type ekkoloddsvinger ?

Ekkoloddgiver leveres normalt for 3 forskjellige monteringsmuligheter, Hekkmontert, Innvendig montert og Gjennomgående, men hvilken skal man velge? Det først man må tenkte på er hva vil jeg få ut av ekkoloddet? Dersom man ønsker alle funksjonene som giveren kan tilby som DownVü, SideVü, DownVision, SideVision osv så må giveren monteres på hekk eller gjennomgående. Er man mest opptatt av bare å se dybde er innvendig giver ett godt alternativ.

Skrogtype!
 

Rett akterspeil:

De fleste båter som selges idag er mindre daycruisere og båter som stort sett har rett akterspeil. Til disse båtene er hekkgiver ett soleklart førstevalg, det er enkelt å montere og du trenger ikke å inngå noen kompremiss for forhold til hva du får ut av ekkoloddgiveren. Det er likevell noe man skal tenke på når giveren monteres, her er en illustrasjon som viser korrekt plassering av hekkmontert ekkoloddgiver.

 

Legg merke til plasseringen av giver på dette bildet!

- Plasseringen av giver på båter med utenbordsmotor bør være så nærme senter av båten som mulig men minst 40 cm fra propellen. Den skal også plasseres på samme side som den veien propellen går. På de aller fleste båter vil dette være styrbord side (høyre)

- Giveren må ikke plasser under vanninntak, strakes, trapper eller liknende som kan skape luftbobler rundt giveren.

- På båter med dobbel motorinstallasjon bør giveren plasseres mellom motorene dersom dette er mulig.

- Giveren skal monteres slik at den går parallelt med vannlinjen (må ikke monteres skrått)

 

 

Buet akterspeil snekke/seilbåt:

Buet akterspeil finner man ofte på snekker og noen seilbåter. Til denne skrogformen egner ikke hekkmontert giver seg noe særlig, og vi bør velge en gjennomgående giver. Gjennomgående giver er utvilsomt det beste valget man kan gjøre også uavhengig av skrogform så her man sikret de beste resultatene med tanke på ekkolodd. En gjennomgående montering er selvsagt mer jobb enn med  de andre ekkoloddgiverene, og båten må land for å kunne monteres, men det er ikke så skummelt som det kanskje høres ut. 

De beste ekkoloddbildene begynner med giverplasseringen, vi går her gjennom dette med plassering av giver.

 

Bilde: Airmar Technology 

Gjennomgående montert giver

Giveren skal plasseres akterut og nær midtlinjen,
den må også monteres slik at giver alltid er i kontakt med vann.

 

Bilde: Airmar Technology 

Gjennomgående montert giver

Ta også høyde for hvor løftestropp normalt plasseres når båten skal i opplag om vinteren.
Dette gjelder også dersom du har båten på henger, unngå da plassering der båten hviler på henger.

 

 

 

 

 

 

Båter med "steppa" skrog

På båter med "steppa" skrog må alltid giveren plasseres foran det først steget, og ned mot kjølen for å kunne fungere optimalt.

 

Generelle tips:

Baugpropellere, kjølevannsinntak, steg og liknende som er montert forran giveren vil alle kunne føre til luftbubbler i vannet og når disse kommer rundt giveren vil det påvirke ekkoloddbildet. 

 

 

 

Eksempler på dårlig montering

                            Sett fra siden

Bilde: Airmar Technology 

 

                              Sett bakfra

Bilde: Airmar Technology 

Sjøvannsinntaket på disse bildene vil skape turbulens rundt giveren og luftbubbler vil gjøre at resultatet blir dårlig når farten på båten øker. Giveren vil fungere perfekt når du ligger stille eller går på tomgang, men så fort farten øker vil giver miste kontakt med bunnen.

 

Eksempel på god montering

                           Sett bakfra

Bilde: Airmar Technology 

                           Sett forfra

Bilde: Airmar Technology 

Dette er en utmerket installasjon av en B260. Det er ingen skrogutstikk foran eller ved siden av svinger. Giveren er også installert vekk fra kjølen slik at ekkoloddstrålen ikke er skyggelagt. En installasjon som dette vil gi klare bunnavlesninger opp og over 30 knop.

 

Når du ikke ønsker hull i båten

Dersom du ikke ønsker å borre hull i båten eller har en båt som ikke egner seg for hekkmontert ekkoloddgiver, så finnes det givere for innvendig montering. Dersom du velger en innvendig montert giver må man være klar over at noen funksjoner forsvinner eller blir forringet som ett resultat av at ekkoet skal slå gjennom skroget først. Denne type giver egner seg derfor best dersom du er mest opptatt av å se dybder og kanskje litt fisk. Innvendig giver egner seg også godt i høye hastigheter.

Hvordan montere en innvendig giver

 

De samme regelene gjelder som for gjennomgående montering! Giveren skal plasseres akterut og nær midtlinjen,
den må også monteres slik at giver alltid er i "kontakt" med vann.

 

Ikke alle steder egner seg for montering

Selv om du har funnet en plassering til giveren i henhold til instruksjonene over er det ikke sikkert dette stedet egner seg for montering. Det kan tenkes det er luftbobler i støpen akkurat der du har tenkt å montere osv. OBS! Det må ikke være dobbel bunn der giver monteres. Men det finnes måter å teste monteringsstedet på før man gjør en permanent installasjon. Her ser du 3 forskjellige metoder som er gode. 

 

A. Fyll vann i området der giveren skal plasseres, sørg for at giveren er helt dekket av vannet og at det ikke er luft rundt giveren. Dette gjøres mens ekkoloddskjermen er skrudd på og du kan se på skjermen at du for ett klart og godt ekkoloddbilde.

B. Fyll en plastpose med vann, slipp giver ned i posen og knyt igjen. Du kan nå føre posen med giveren i langs skroget i området du vil montere. Dette gjøres mens ekkoloddskjermen er skrudd på og du kan se på skjermen at du for ett klart og godt ekkoloddbilde.

C. Lim giveren til skroget med vannbasert lim som gjør at du kan fjerne giveren igjen. Sørg for at alle luftbobler er presset ut av limet. Dette gjøres mens ekkoloddskjermen er skrudd på og du kan se på skjermen at du for ett klart og godt ekkoloddbilde.

Lenker
Min side