Skip to main content
Til toppen

Giroljeskift drev

Giroljen på drev/hekkaggregat bør, som motoroljen, byttes hvert år.

Dette gjøres ved at man setter drevet i stilling rett opp og ned, slik det står når man kjører med den. Det finnes to tappeskruer på drevet, en oppe på toppen i øvre del av drevet og en i nederdel av drevet.

Dette er i prinsippet likt som på påhenger, men på drev skal det stort sett fylles helt til toppen av drevet. Sjekk instruksjonsboken om du er i tvil på hvor tappeskruene sitter, noen drev har tappeskrue på siden i bunnen av girhuset og noen har tappeskruen bak propellen slik at propellen må tas av for å komme til.

 

Skru ut begge tappepluggene/skruene. Det er viktig at begge skrus ut, for å få tappet ut oljen. Skrur man ut kun den nederste og ikke den øverste vil det bli vakuum og oljen renner ikke ut av seg selv.

Om man skrur ut den øverste eller nederste først har ikke noen vesentlig betydning, men det kan være greit å skru ut den nederste først. Når begge skruene er skrudd ut, la oljen renne ut til det ikke kommer mer.  

Når oljen er avtappet er det tid for å fylle på ny olje. Les i instruksjonsboken eller kontakt en forhandler for å finne riktig olje til ditt drev. Det kan variere hvilken olje man skal ha avhengig av størrelsen på motoren og type drev.

På noen drev er det peilepinne på skruen på toppen av drevet slik at man kan peile oljen. Her er det viktig å lese i instruksjonsboken slik at man får riktig mengde, samt riktig olje til ditt drev.

For å fylle ny olje på drevet fyller man det på i bunnen, altså den nederste tappepluggen, og så fyller man helt til det renner ut olje i det øverste hullet. Da er det riktig mengde på giret. Hvis det er peilepinne så må man peile oljen i toppen av drevet slik at det blir riktig mengde.


Husk også å sjekke beholderen inni båten, om din motor/drev har montert egen beholder i båten.

 

Når du har tilført riktig mengde olje skrur du inn skruen i det øverste hullet først, for da blir det vakuum slik at ikke oljen renner ut når du så skal skru inn tappeskruen i bunnen. Det lønner seg å være litt rask og ha verktøy/skrutrekkeren klar, da det kan renne ut litt og det kan bli litt søl. Ha et lite kar under drevet for oppsamling av olje som eventuelt renner ut.

Når oljen er fylt og begge skruene er skrudd til, er drevet klar til bruk.

 

Lenker
Min side