Skip to main content
Til toppen

Kartplotter i båt er det aller mest vanlige navigasjonshjelpemiddelet, og vil være til stor hjelp for både førstegangs båteier og erfarne seilere.

Kartplotteren har en svært lyssterk skjerm, som gjør at den vil være synlig selv i direkte sollys, i motsetning til ett nettbrett eller en telefon som ofte er umulig å se på når du har sola rett på. Kartplotteren er også vanntett og tåler regn, vannsprut og det som måtte være på sjøen. I tillegg er den laget i ett solid hus for å motstå vibrasjoner og slag som vi alltid har om bord i båtene våre. I tillegg til kartplotter trenger man ett kart, kartene er elektroniske og blir gjerne levert på en SD eller Micro SD brikke som plasseres i kartplotteren. Kartplotteren vil da ved hjelp av den innebyggede GPS-antennen plassere båten i kartbildet på skjermen.

Kartplotter til båt, ett hav å velge mellom

Når du skal kjøpe deg en kartplotter til båten er det fort å bli overveldet over de mange valgmulighetene, vi skal i denne kjøpshjelpen prøve å gi noen gode tips som gjør det lettere å velge rett for akkurat deg. Dersom du bestemmer deg for disse punktene først vil du lettere peile deg inn på modellen som passer for deg.


1.    Hvor stor skjerm vil du ha, eller hvor stor skjerm er det plass til?

Det å velge størrelsen på skjermen er litt som å velge størrelsen på TV til stua, man vil gjerne ha så stor skjerm som mulig, og det er slik med kartplottere at med en større skjerm får du en bedre oversikt over omgivelsene dine, og du får flere muligheter til å sette opp skjermen til å vise deg informasjon du selv foretrekker. Men dette er jo ett også ett kostnadsspørsmål i mange tilfeller, de store skjermene koster mer, og du klarer deg ofte fint med en litt mindre skjerm. Har du en saktegående båt er det ofte greit med litt mindre skjerm, da du har tid til å zoome litt ekstra og bytte bilder for å hente frem informasjonen. Har du derimot en hurtiggående båt vil en stor skjerm med all informasjon på ett stede være en stor fordel.  


2.    Skal kartplotteren ha mulighet for tilkobling av ekkoloddmodul?

Mange ønsker nå og kombinere kartplotter og ekkolodd i samme skjerm, og det finnes mange muligheter. Er du en av disse så anbefaler vi å velge en modell som har muligheten med en gang, ettermontering av for eksempel ekkoloddmodul vil være svært kostbart sammenliknet med å kjøpe kartplotter med innebygget ekkoloddmodul.


3.    Skal kartplotteren kommunisere med andre instrumenter, autopilot, motor osv?

Det finnes veldig avanserte kartplottere på markedet, disse har mulighet for tilkobling av andre instrumenter om bord i båten, de kan la deg styre autopilot, koble til radar osv. Men dersom du ikke har behov dette er det mange penger å spare på en modell som ikke har disse funksjonene men likevel gir deg alt du trenger fra en kartplotter.


4.    Har du behov for 2 kartplottere og ønsker å dele informasjon som kart, ekkolodd og radar?

Større båter gjerne med flybridge eller seilbåter med 2 navigasjonsspunkter ønsker og kunne dele all informasjon mellom skjermen uten å måtte ha 2 kart, 2 ekkoloddgivere osv. Dersom du havner i denne kategorien bør du velge en kartplotter med nettverksmuligheter.


5.    Touchskjerm eller knapper?

De aller fleste kartplottere som selges i dag har touchskjerm, touchskjermen er meget intuitiv å bruke, og rask og navigere gjennom menyer, zoome i kartbildet osv. Touchskjermene som brukes i dagen kartplottere er blitt utrolig gode, så dersom du har hørt skrekkhistoriene fra de første skjermene som kom, se bort i fra disse, det er noe helt annet i dag. Men der er likevel ikke alltid touch er egnet, det være seg om du fisker med hansker eller seiler med hansker på, det er da tungvint og ta av hanskene hver gang du skal trykke på kartplotteren. En kartplotter med knapper vil da være ett godt valg, eller kanskje en kartplotter med både touch og knapper.

 

KARTPLOTTERE

KARTPLOTTERE

Her finner du kartplottere som passer til alle type båter

SE HER
Min side