Skip to main content
Til toppen

Valg av trimplan

Hvorfor trenger man trimplan?

Trimplan forbedrer hvordan båten oppfører seg i vannet. Ved å justere vinkelen båten kjører i kan du redusere måten baugen løfter seg før du kommer opp i plan.

Planingsterskelen reduseres også og du kommer raskere opp i plan. Dette er også viktig for sikkerheten, med baugen opp er det ofte vanskelig å se hva som skjer foran båten.

Ujevn vektfordeling i båten kan fører til uønsket krengning, dette kan justeres med trimplanene. Båten vil bli enklere å manøvrere med riktig bruk av trimplan. Med lavere planingsterskel og bedre plassering av båten i vannet vil drivstofføkonomien kunne forbedres.

 

I utgangspunktet bør du montere så store trimplan som du har plass til. Jo større flaten er jo større løft vil man få, og justeringen på trimplanet blir mindre for å oppnå ønsket effekt.

Dersom du tenker at trimplanet skal monteres 5-10 cm fra ytterkant på skroget og avstand fra senterlinjen til trimplanet skal være 20-30 cm, så har du området som er tilgjengelig for å montere trimplan. 

Hvor store trimplan trenger jeg?

Siden plassen til trimplan ofte er begrenset, har vi valgt å gå for trimplan som i hovedsak er 12" lange, dette gir mer løft og gjør at du kan velge litt smalere trimplan enn det som normalt ville vært valgt om plassen hadde vært større. Disse trimplanene egner seg for båter som går opp til 35 knop. For raskere båter bør Racing eller Heavy Duty trimplan velges.

 

Hva trenger jeg i tillegg?

Ett komplett trimplansett består av 2 sylindere, 2 plater, betjeningspanel og eventuelt forlengerkabler dersom dette skulle være behov.

Lenker
Min side